internetový bulletin

Blanka a Jan Šounovi



773 757 208

honzablanka@volny.cz

DVĚ SAMIČKY, DEVĚT VAJÍČEK

01.05.2013 19:02

Máme známého ornitologa a ten chce o tomto nevídaném dění napsat velký článek do časopisu, který vydává Česká ornitologická
společnost.

Mysleli jsme, že s námi nechce z nám neznámého důvodu komunikovat, nebo se s ním něco stalo, protože na naše e maily neodpovídal, ale posléze jsme se dozvěděli, že byl na zahraniční cestě služebně na Slovensku a v Maďarsku.

Teď jsme již s ním v kontaktu a tak jsme rádi. Vloňském roce u nás okroužkoval všech 5  mláďat a i jejich maminu. Podle toho se dají holky rozeznat, stará mamina má kroužek na levé noze a prcek na pravé.

Tvrdí, že fotograficky zdokumentovat to, že snášejí do 1 hnízda 2 samičky se snad ještě nikomu nepodařilo, jelikož je to tak ojedinělá věc, která se děje např. u kachen, ale u dravců se takové věci nedějí. Neví o tom, že by v historii o tomto dění byl nějaký záznam. Zároveň to, že společně sedí dvě samičky a krmí je jeden sameček. Prostě se u nás píše nová epocha.

Teď čekáme, co se bude dít, až se vylíhnou prckové a také kolik se jich podaří oběma samičkám vysedět. Otázky jsou: kdo bude ta hlavní máma, která bude krmit mláďata? Obě? Nebo jen stará máma? Nepoperou se? No, to uvidíme za pár dnů...

Loňský sameček se k nám nevrátil a tím zůstala samička, která u nás přezimovala, sama. Její loňské mládě, které u nás také přezimovalo, k nám začalo létat s cizím samečkem, kterého někde "klofla", holka jedna šikovná. Shodou okolností to bylo to nejsilnější mládě z pěti odchovaných, prostě ten největší věčně hladový křikloun, kterému říkáme prcek. Zvykl si na nás velice rychle a dodnes mně létá na ruku.

Představ si to, že jsem viděl, jak sameček dovádí s tím mládětem-prckem, ale i se starou maminou!!! Pěkně si to rozdávali nahoře na boudě, potom na proti nám stojící bříze apod.

Došlo k tomu, že obě samičky začaly snášet vajíčka na střídačku v naší boudě společně na jedno místo a zároveň po snesení devíti vajíček se v současnoti střídají obě "holky" i někdy na chvilku s klukem v sezení na nich.

Nezbývá nám, než počkat, co se za pár dní odehraje. Kluk jim nosí myšky, ještěrky a my je přikrmujeme masíčkem. Holky pořád vedle sebe sedí na devíti vajíčkách jako dva peciválové. Škoda, že se nejde podívat, kolik jich která má pod sebou.

Teď stále holky sedí na vajíčkách jako přibité a kluk létá okolo a občas na mně křičí -

- to abych nezapomněl, že hlídá, pacholek jeden.