internetový bulletin

Blanka a Jan Šounovi



773 757 208

honzablanka@volny.cz

KROUŽKOVÁNÍ MLÁĎAT

14.06.2013 06:06

10. 6. 2013 se k nám dostavil ornitolog pan Martin Strnad s kroužky na ptáčky s tím, že se pokusí odebrat dvěma samičkám, pečlivě střežícím hnízdo, jejich mláďata k okroužkování.

Nejprve jsme si mysleli, že jim dáme dobré masíčko a samičky se tím zabaví a p. Strnad začne mláďata odebírat do připravené krabice.

Jenže to jsme se se zlou potázali, samičky sice nakrmili mláďata, ale střežili je jako oko v hlavě. Jistě tušili, že se něco bude dít, protože na nás přiletěl i sameček a začali střežit ve třech.

Pan Strnad se posléze pokusil první mládě odebrat, ale spustil se takový křik, že se i lidé na ulici zastavovali a hleděli vzhůru koukajíc co se u nás děje. Samička samozřejmě najednou skočila a sekla pana Strnada do ruky. Po seknutí ale odletěla i s ostatními hlídači. Podařilo se to zachytit fotograficky a seknutí na ruce pana Strnada je na fotografii patrné. Naštěstí to bylo jen zranění povrchové, krev netekla.

Všichni začali létat v okolí a s příšerným křikem. To byla dobrá chvíle k odběru mláďat z hnízda a to se také stalo. Mláďata křičela, maminy ječely i sameček nezůstával pozadu. Všichni létali v okolí, naznačovali nálety výpad, ale jinak se nic nepřihodilo.

Po okroužkování všech 7dmi mláďat, které byly vráceny do hnízda se samičky pomalu začaly uklidňovat, prckové vyčerpáni tímto děním schouleni k sobě usnuli a tak nakonec vše dobře skončilo.

Panu Strnadovi nelze než poděkovat za statečný výkon při tomto kroužkování 7 mláďat.

Kdyby někdo uviděl někde ležet okroužkovanou poštolku, bylo by vhodné, aby nález nahlásil např.: Národnímu Muzeu Praha.

Naše mláďata mají kroužky s značkou ES 30 a čísly od 51 do 57.